Urejanje javnih površin

... lepo urejeno mesto je lahko najlepše mesto ...

Urejanje javnih površin s sistemi ROMEX®

Sistemi ROMEX za urejanje javnih površin, pešpoti, cest, nakupovalnih pasaž, trgov – epoksi sistemi prenesejo obremenitve mestnih središč in s svojo odpornostjo proti zmrzali in soli za posipavanje nudijo kakovostne in estetske rešitve.

Vodoprepustni sistemi dolgotrajno preprečujejo izraščanje plevela in ustvarjajo dolgotrajno urejene površine z dilatacijami, ki jih je mogoče enostavno očistiti.

urejanje javnih površin

Pomanjkljivosti klasične tehnike

Do sedaj poznana tehnika

Do sedaj nam je bila poznana klasična tehnika za urejanje javnih površin s cementom, ki pa ima veliko pomanjkljivosti. Delo poteka počasi, v čepe, dilatacija je zatesnjena, tlak na koncu ni lep, je polno cementnih ostankov,  pozno odprtje (pohodnost) površin.

Klasična tehnika
Dilatacije

Kasneje se je izkazalo da tehnike niso dolgoročne, saj  kljub temu raste plevel in mah, nabira se umazanija, tlakovci izgubijo svojo naravno barvo.  Stalno izpiranje fug ob dežju povzroča kasnejše  luknje v dilatacijah (fugah).

Novogradnja obmestnih površin in jeder

Kakovostni gradbeni proizvodi

Novogradnja obmestnih površin in jeder – dilatacijska veziva iz umetnih smol za tlakovane površine so sodobni, kakovostni gradbeni proizvodi. Z dobrim projektiranjem in pravilno izvedbo lahko preprečimo nastanek kasnejše škode.

kakovostni-gradbeni-proizvodi
tlakovane-povrsine

Primerno za velike obremenitve

Veziva za urejanje javnih površin so primerna za srednje in velike obremenitve (do 40 ton). Vezivo je izjemno močno, možna uporaba pri rosenju (rahel dež), zaščita ni potrebna in zelo hitro ponovno odpiranje površin za promet.

Prihranek časa

Vgradnja poteka stoje in v primerjavi s klasično tehniko lahko prihranimo pri času vgradnje tudi do 60 %. Za popolno dilatiranje enega kvadratnega metra tlakovane površine potrebujemo od 5 do 10 minut.

prihranek-casa
varstvo-okolja

Prispevamo k varstvu okolja

ROMEX sistemi so odporni proti zmrzali in proti soli. Zaradi vodoprepustnosti prispevajo k varstvu okolja. S proizvodi ROMEX tlakovane površine, poti in trge utrdimo, ne pa tudi zatesnimo! Zaradi zapolnjene dilatacije je hoja po mestih varna in prijetna.

Sanacija starih tlakovanih površin

Sanacija tlakovanih površin

Sanacija starih tlakovanih površin na javnih in zgodovinskih površinah – Pomanjkljiva trdnost dilatacij po daljšem času vodi do premikov in uničenja celotne podobe tlakovane površine. Vsaka tlakovana površina postane z leti neestetska, če se redno ne čisti in popravlja.

 

Sanacija starih dilatacij brez odstranitve in ponovnega polaganja tlakovcev je mogoča, če je tlakovana površina še dobro pohodna in prevozna, da raven površine ustreza naročniku, in je treba sanirati le dilatacije ter utrditi tlakovano površino.

Sanacija Piran
sanacija starih povrsin

Načelno je mogoče s sistemi ROMEX dilatirati vse dilatacije med tlakovci in talnimi ploščami, ki so široke najmanj 3 mm. Površine za sanacijo morajo biti stare najmanj dve leti in morajo imeti zgornji in spodnji ustroj, ki se ne poseda.

Tudi pri sanaciji lahko izbiramo barvo dilatacije (nevtralna, kamnito siva ali temno siva) ki se poda k okolju.

Urejenost javnih površin

slika-1
slika-2
slika-3
slika-5

Javne površine morajo biti urejene tako, da jih lahko ljudje z omejenimi gibalnimi sposobnostmi uporabljajo brez tuje pomoči. Njihove potrebe je treba upoštevati pri urejanju cest in poti ter pri gradbenih ukrepih. Pri tem je ključno urejanje brez pregrad.

brez-pregrad

Urejena drevesa in zelenje – čisto okolje

Obroba za drevo

Obroba za drevo

Obroba za drevo ROMEX nudi številne prednosti v primerjavi s pogosto uporabljenimi kovinskimi obrobami: manjši poznejši stroški, enostavno čiščenje, raznolike možnosti za ureditev, vodoprepustnost, raste skupaj z drevesom, agregat je močno zlepljen kar preprečuje da bi se raznašalo na okoli.

 

Urejanje javnih površin - neurejena, pozabljena drevesa in zelenje

drevo-neurejeno-2
drevo-neurejeno-1
drevo-neurejeno-3